Haziran 11, 2008

Anneme sigara içtiğimi söylemeyin, o beni Yeşilay’cı sanıyor…

Sigara içiyor musunuz?

Cevabınız hayır ise ne mutlu size. Hiç kullanmadıysanız hayranlığımı ifade etmeliyim.

Evet ise, yazının başında söyleyeyim kimseyi yermek değil amacım.

Ben üniversite yıllarında uzun bir süre sigara içtim. İnanın bana itiraf ederken bile nefesim daralıyor. Hem öyle böyle değil, günde bir paket, en sertinden.

Hala annem bir zamanlar sigara içtiğimi bilmez. Bıraktıktan sonra bile söyleyemedim. Çünkü benim başladığım dönemlerde o da yeni bırakmıştı, ve zararlarını anlata anlata bitiremiyordu.

Öğrense ne olurdu?

Çok üzülürdü eminim. Nasihatlarını yada içten içe bana kızmasını boş verin, çok üzülürdü. Düşünsenize sizin çocuğunuz daha genç bir delikanlı yada genç bir kızken karşınıza dikilip sigara içiyorum dese? Sizin de hoşunuza gitmez değil mi?

Ben zamanla azaltarak, evlendiğim sene bıraktım. 9 yıl olacak. Zor değil miydi? Zordu tabii. Hele benim gibi Türk kahvesinin yanında seviyorsanız çok zor. İçmemeye alışıyorsunuz ama yıllarca o kahveyi içerken aklınıza geliyor.

Nasıl mı bıraktım? İsteyerek. Gerçekten de öncelikle istemek gerekiyor. Bir de kendinizi telkin etmeniz çok işe yarıyor. Cildim bozuluyor, nefesim daralıyor, saçlarımın parlaklığı bile yok artık diyerek kendimi ondan soğuttum. Bıraktıkça kendimi daha iyi hissettim zaten. Bu telkin yöntemi kilo verirken de çok işe yarıyor söyleyeyim.

Yıllar önce Amerika’ya gittiğimizde oradaki sigara yasaklarına hayran kalmıştım. Oda arkadaşım tabiri caizse fosur fosur sigara içiyordu. Ben ise bırakalı birkaç sene olmuştu. Mecburen sigara içilen odalarda kalıp, kafelerin sigara içilen bölümlerinde oturuyorduk ki, buraları en kötü yerler oluyordu. O zaman bizde neden yok ki bu uygulama diye hayıflanmıştım.

Sadece o zaman değil, her zaman her yerde sigara dumanına maruz kalmak da cabası.

Şimdi “Dumansız hava sahaları” var. Sigarayı bırakmış biri olarak bu konuda zaten çok hassastım, doğrusunu söylemek gerekirse uygulama çok hoşuma gitti.

Bizim evimizde oğlum doğduğundan beri eve kim gelirse gelsin sadece kapalı balkonda sigara içildi. Hem oğlumu, hem içmeyenleri korudum dumandan hem de evime perdelerime duvarlarıma o griliğin çökmesini önledim.

Aynı şeyi dışarıda da yaşayabilecek olmak beni çok mutlu ediyor. Bu vesile ile belki de daha çok insan azaltarak sigarayı da bırakabilecek. Her halükarda iyi bir uygulama olduğunu düşünüyorum.

Size de sağlıklı ve dumansız günler diliyorum…

6 yorum:

Unknown dedi ki...

Sigaraya hiç başlamadım,tüm arkadaşlarımın içiyor olmasına rağmen,çok nadirde olsa tüttürdüm ama her seferinde kendimi soba bacası gibi hissettim,neyse ki eşimde içmiyor dumansız bir ev şahane:))
Yeni uygulamada şahane doğrusu:))

ERDIL dedi ki...

Önce soguk soguk terliyorsunuz.
Kendinizi emniyete almak icin bir yere uzanmaya calisiyorsunuz.
Beyin hizla nedenini aramaya calisiyor.Teshisler koymaya calisiyorsunuz.Tansiyon .belki kan sekeri.vb.
Sonra gögsünüze bir agirlik cöküyor.
Önce bir kac kilo,sonra rakkamlar ciftlesiyor.
Agirlik artik cekiye tona dönüsüyor.Sanslisaniz cevreniz de merakli gözlerle karsilasabiliyorsunuz.Onlara ben kalp krizi geciyorum demek istiyorsunuz.Cok zor elinizde o tonlarca agirliga karsi tuttugunuz nefesiniz var.
Bir zamanlar o nefesi cigerlerinize sigara dumani gibi doldurmusdunuz.Oydu damarlarinizi tikiyan meret.O zamanlar bilemezdiniz bir nefesin kiymetini.
Hadi size bakan o gözlere söyleyin ben kalp krizi geciriyorum diye.
Icinizde degerini bir zamanlar bilmediginiz bu nefesi son olarak kendiniz icin kullanin.
Tonlarca agirliga karsi bir nefes...
Derdinizi anlatabilmek icin o nefesi harcamak.
Sadece yasanmis bir gercek...
Saygilarla.

Sebnem'den dedi ki...

ASLI,,ERDİL'İN YORUMU BENİ ÇOK KORKUTTU.GERÇEKTEN BAK..
SİGARA İÇMEME RAĞMEN BU YASAYA ASLA KARŞI DEĞİLİM..BAHANEYLE GÜNDE 3-5 SİGARA İÇİYORUM..
AA UMARIM BIRAKIRIM BİR GÜN..

уαѕємiη dedi ki...

yeni uygulamalar takdir edilir durumda

ben ve eşimde hiç içmeyenlerdeniz büyük bir şans bana göre sigarasız bir ortamda büyüyor yavrularımız

anneler kendi içsede çocuklarının içmesini istemiyor nedense sizinkini de bilmediği iyi olmuş

sevgiler

Aslı Cin dedi ki...

Elçin tebrikler :)

Erdil bey, okuyunca çok fena oldum, geçmiş olsun...

Şebooo, sana güveniyorum.

Yasemin, evet hiç bir zaman da bilmeyecek sanırım :)

yeliz dedi ki...

merhaba, ben de senin gibi üniversite yıllarından itibaren 7 sene kadar içtim, sonra tamamen kendi kendimi telkin yöntemi ile bıraktım, 4 yıl oluyor. ve kilo meselesi de korktuğum gibi olmadı, hepi topu 2 kilo almıştım. beyinde bitirmek dedikleri bu olsa gerek. yasak bence içenleri içmekten vazgeçirmese de en azından azaltır, ablam günde 1 paketten 3 günde 1 pakete düşürmüş.