Temmuz 10, 2008

Teknoloji mi, Tek NO loji mi?

Bizim doğduğumuz zamanlarda anne babalarımızda bitmek bilmeyen bir heyecan olurmuş.

Kız mı olacak erkek mi?

Karnım çok büyük yoksa ikiz mi?

Sağlıklı olabilecek mi? Yoksa çok mu iri?

Şimdilerde hiçbir şeyi şansa bırakmıyoruz.

Bir kadın hamile kaldıktan sonra her ay doktorunu kontrol ediyor, her kontrolde ultrasonla kontrol yapılıyor, tansiyon ölçülüyor, yeni yeni testlerin yazılı olduğu kağıtlar eline tutuşturuluyor. Şeker, kan, demir değerlerinin yanı sıra, bebeğe bile bir çok test uygulanabiliyor eğer gerekirse.

Kız mı erkek mi, doğmadan aylar önce öğreniyoruz.

Allah korusun herhangi bir anormallik, yada doğduğunda yapılması gereken herhangi bir müdahale olasılığı aylar önceden biliniyor.

Teknoloji bize eksiden çok artı getiriyor bu bir gerçek.

Ama sınırları ne?

O kadar hızla ilerliyor ki, bazen ucundan yakalayamadığımızı hissediyorum. Biz daha ultrason fotoğraflarını mail atmaya yeni başlamışken, renkli ultrasonlar çıktı.

Şimdi de Echographic 4D image dedikleri görüntülenme hakkında konuşuyor herkes.

Aslında bu yöntem yeni değil, ancak geliştirilmiş hali ile bebeği tüm detayları ile görebilmek, hatta ona dokunuyormuşçasına yakından görebilmek mümkün.

Bu ne kadar gerekli, yada ne kadar doğru tartışılır.

Dokunmadan sadece görebilmek?

Bilemiyorum…

10 yorum:

Tanya's dedi ki...

Aslıcım,

Tek NO loji...ben hamileliği bu kadar bilgiç geçirmeye inanmıyorum..duyduğun tüm testleri yaptırmak..her duyduğunu doktora sormak..hele de bu anne karnında bebeğin görüntülerini kaydedip evde seyretmek..ne oluyor anlamıyorum..nasıl bir tüketim toplumu haline dönüştük..o doğan bebelere sonra ne vereceğiz de mutlu olacaklar? 10 yaşında cocuğun elinde mobil telefon olursa 18 yaşında dünya zevklerini tattım..ben gidiyorum öte tarafa demez mi? diyorlar işte..yaşıyoruz görüyoruz..

ben kendi bloğumda yazmıyorum hamilelikle ilgili birşey..okumuyorum da deli gibi..hiç birşey de bilmek istemiyorum..o yüzden sana yazdığım comment biraz uzun oldu hehe..

Nasıl oralarda havalar bunaltıyor mu?

Bng.U dedi ki...

bebeği merakla beklerken böyle görmek çok garip.. hem çok süper bişi hem de teknoloji insana bu kadarı da fazla dedirtiyor..

loungetime dedi ki...

Hayırdır aslı? yeni bir bebek isteğimidir sana bu yazıyı yazdıran.

Aslı Cin dedi ki...

Tanya, kesinlikle haklısın, tamamı ile destekçinim. Umarım eşin de destek verir bu düşüncene, çünkü biz eşimle farklı düşünüyoruz. O sınırsız veriyor, ne olacağını bilemiyorum. Dengelemeye çalışıyorum ama başarabilecek miyim bakalım.

Sıcak ya, hem de nasıl, İstanbul'da öyleymiş ???

CCC, görmek hem de bu kadar detaylı korkutur beni sanırım.

Loungetime, gelecek 5 değil, 50 yıllık kalkınma planlarımda bile yok, ama hayattan öğrendiğim en önemli şeylerden biri de büyük konuşmamak :)

ece arar dedi ki...

ben de karşıyım! söyleyeyim dedim...

jelatin dedi ki...

Peki böylesi bir uygulamanın nesi yanlış ki? Yani çevremden bildiğim, filmlerden gördüğüm üzere hamile anneler ve bebekleri arasındaki ilişki, doktorun, "Bakın bu kalp atışları, bakın bu da pipisi!" şeklindeki yönlendirmelerinden öteye gitmiyor. Dolayısıyla bu teknoloji gayet işe yarayan, annenin sevincine destekçi bir yenilik gibi gözüküyor benim tarafından bakınca.

Kaldı ki sağlıkla ilgili olan bir teknolojik yeniliği, küçük çocuklara verilen cep telefonlarıyla bir tutmak nasıl bir anlayıştır ben de onu anlamadım. Yani ekrandan bakıp burun estetiği, kepçe kulak operasyonu, cinsiyet değişimi filan yapmıyoruz bu yazıdan anladığım kadarıyla.

Aslı Cin dedi ki...

Ece, ben tıbbi müdahalelere kadar destekcisiyim de, sonrası abartılı bence de.

Jelatin'ciğim, başlıktan tevekkeli biraz geniş ağda bakıyoruz. Aslına bakarsan bahsettiğin kadar basit değil, inşallah sen de istiyorsan bir gün yaşarsın bunu. Teknolojinin stress getirdiği çok da konu var. İlwrledikçe yaptırdığın testlerin, yaşadığın stresin artıyor, bir de çocuğu üzüm kadarken görüp havaya girip risklerle ve kayıplarla kahrolmak da var. Şuraya baksana kucağına alacakmışsın gibi.

Yani işin biraz duygusallığındayız :)

Unknown dedi ki...

1.Asansörden çok korkarım yalnızkene binmem hele senin yazdıklrından sonra yok mümkünetı:))
2.Hamileleik dediğin biraz merak biraz hissayat değilmi ama amaaannn zaten anaların içine doğuyor ne doğuracağı değilmi ama...

Toplu İğne dedi ki...

nerdeymiş bu görüntüyü sağlayan yer? gitsem mi acaba? :)) ama çok şeker onunla tanışmak, onu görmek. fırrrkkk. ay ağlıyacağım yine..bye canım

Aslı Cin dedi ki...

Elçin, her iki konuda a çok haklısın :)

İineciğim,bizim buralarda nerede var bilmiyorum doğrusu.Ağlama ağlama az kalı :) Allah kavuştursun kardiş...