Eylül 10, 2009

İnanılmaz !!!

Sizce de inanılmaz değil mi?

Uzakdoğuda fakirlik sınırlarında bir ülkede olsa tamam. Ama ya Avrupa birliğine vitrin olan bir büyükşehirde?

Bir büyük şehirde selden 30 kişi ölür, daha onlarcası kaybolur mu?

Avrupa'da büyük şehirlerde sel olmuyor mu? Doğa ana oraları hiç vurmuyor mu? Vuuryor. Daha geçtiğimiz senelerde Avrupayı seller götürmedi mi?

Orada da insanlar öldü. Hatta ölü sayısı İstanbul sel felaketinin ölü sayısına yakındı. Ama Tüm Avrupa'da. Sadece bir ülkede değil. Sadece bir şehir de değil. Hele bir büyükşehir de hiç değil.

Çünkü orada şehirleşme var.

Biz de yok.

Başkan suçu doğa anaya atmış dün de:

“Bu insanoğlunun geçmişten bugüne kadar doğayı çevreyi hoyratça kullanmanın faturası. Amerika’daki sel baskınları, uzakdoğudaki sel baskınları, Avrupa’daki sel baskınları, bu dünyanın her tarafını yokluyor. Buzullar erimeye başladı ekolojik kıyametten bahsediliyor, iklim değişiklikleri ciddi anlamda sinyallerini veriyor. Şu anda İstanbul ve Türkiye sonbahar mevsiminin yağış dönemine girdiği bir süreçte 80 yılın yağışlarının en güçlüsü bir saat içinde oluyorsa bununla baş etmek mümkün değil.”

demiş.

Az kaldı dediğim gibi, yakındır birilerinin çıkıp kadere de suç atması.

Son olarak gelin Avrupa'daki sellere bakalım.

İtalya'nın güneyinde meydana gelen sel felaketinde 5 kişinin öldüğü, 2 kişinin de kaybolduğu bildirildi. Sivil savunma teşkilatı şefi Guido Bertolaso, afet bölgesine gitmeden önce yaptığı açıklamada dün gece 3 saat yağan yağmurun Puglia'da 1 sene içinde meydana gelen yağıştan fazla olduğunu kaydetti.

Romanya’nın genelinde etkili olan sağanak yağış, birçok bölgede sel baskınlarına yol açtı. Şiddetli yağışlarda binlerce ev tahrip olurken, çiftlikler ve tarım arazileri hasar gördü. Onlarca köy ve kasabanın sular altında kaldığı ülkenin orta kesiminde, en az bir kişinin sel baskınlarında öldüğü bildirildi. Çok sayıda otoyol ulaşıma kapanırken, bazı bölgelere elekrik ve gaz verilemiyor.

İspanya'nın doğusunda Valencia yakınlarında sel sularına kapılan bir İngiliz anneyle kızı öldü.47 yaşındaki anneyle 14 yaşındaki kızının, dün akşam L'Olleria'da dereden karşıya geçmek isterken sel sularına kapıldıkları kaydedildi. Cesetler ancak bu sabah bulundu.Sel dolayısıyla Valencia'da yollar, tüneller, evlerin bodrumları su altında kalırken kara ve demir yolu ulaşımı kesildi. Valencia, Gandia ve Sagunto limanları da kapandı

Almanya`nın sahil kenti Nachterstedt`da deniz kıyısında kayma meydana gelince sahildeki bazı evler çöktü.Bölgedeki 7 ev, bir kaç santimetre ile faciadan kurtulurken, olayda 3 kişi kayboldu. Sahil bölgesindeki 350 metrelik kara parçası üzerindeki evler denize karıştı.

Türkiye'nin en büyük şehri olan İstanbul'da şiddetli yağışlar sonucu sadece bir kaç ilçede 30 kişi öldü, 10 a yakın da kayıp var.

Ah doğa ana na'aptın???

4 yorum:

ozge dedi ki...

bir de bu haberlere hollanda'da en son 1953 yılında yaşanan sel felaketini de ekleyelim. Dün akşam ben de oturdum üşenmeden karşılaştırdım, iki sel felaketi arasındaki farkları. http://ozgedenozgece.blogspot.com
ve farkettim ki sorun selin olma biçimi ya da nedeni değil sorun felaket sonrasında alınan tavırda...

Aslı Cin dedi ki...

Özge haklısın, bugün Yılmaz Özdil Hürriyet'te ne de güzel yazmış bu konuda.

ozge dedi ki...

şimdi okudum Yılmaz Özdili'in yazısını.. bayıldım. Bu kadar az kelimeyle durumu enfes özetlemiş. :)

Aslı Cin dedi ki...

Özge, bugünkü de bir harika, tavsiye ederim.