Ekim 17, 2009

Aşı yaptırmalı mı yaptırmamalı mı?


İlaç firmalarının bırakın maliyetli hastalıkların tedavisine katkıda bulunmalarını, maliyetli hastalıklar yaratıp sonra ilaçlarını piyasaya sürdükleri artık bir şehir efsanesi olmaktan çıktı. Herkes o kadar emin ki. Tek problem bunun ispatlanamaması, çünkü öyle büyük paralar dönüyormuş ki ortada, bırakın inasanları ülkeleri satın alıyorlar.

Bu Fringe'den bir paragraf değil efendim, bizzat benim düşüncelerim. Silah endüstrisi kadar tehlikeli bulduğum ilaç endüstrisinin son kozu yeni gribimiz.

Ben aşı yaptırmayacağım. Ne genel olanını, ne de yeni gribin aşısını.

Oğluma da.

Risk grubunda da değiliz.

Aslına bakarsanız her yıl ülkemizde gripten ölen insan sayısı bu hayvanat griplerden ölenlerden kat be kat çok. Ama her nedense herkesi her yıl normal gribe göre aşılamaya zorlamadıkları halde bu aşıya zorluyorlar neredeyse.

Bana kötü kokuyor bu haberler.

Hele ki kobay olduğumuza dair ortaya çıkan iddialar.

Trafik terörü, .KK terörü, Avrupa'nın çöplüğünün gömüldüğü topraklarda yetişmiş sebze meyve, burnumuzun dibindeki baz istasyonları, sanayiye bağlı kirli hava ve bilimum pisliğin getirdiği mikroplarla yaşamaya alışmış bizler acaba neyin ne kadar farkındayız?

Her yıl sadece lösemiye 170.000 kişinin yakalandığını biliyor muydunuz? Daha diğer kanser türlerini saymıyorum bile.

Kardeşimin o 170.000 in arasına gireceği aklımıza gelir miydi? Üzgünüm ama herhangi birinin başına gelebilir bu.

6 aylık koruması- o da belki- olan bir aşı için korkunç paralar ödeyeceğiz yurtdışına, o para ile kaç tane lösemi hastanesi yada ilik lab ı açılabilir?

İnsan bunu bilerek bunlara hangi vijdanla imza atar, nasıl rahat uyuyabilir?

İlk kreşe başladığında oğluşuma grip aşısı yaptırmıştım. O sene ilk senemiz olduğu için belki de boğaz enfeksiyonundan kurtulamadık.

Kimi insanlar faydasını gördüğünü söylüyor. Kimileri şikayetçi. Sanırım bunun sebebi aslında aşıyı olduğunuzda o mikrobun çoktan vücuda girip girmediğini bilmememiz.

Koruma da belli bir olasılıkta zaten.

Yeni gribin aşısındaki Amerika'da yasaklanan kimi kimyasalların ülkemizdeki aşılarda var olması, yeterli güvenilirliğinin olmadığının konuşulması ve ne yazık ki ithal aşılara güvenmiyor oluşum beni korkutuyor.

Onun yerine bağışıklığımızı kuvvetlendirmeyi, besinlerimize dikkat etmeyi, bol sıvı almayı, temizliğimize daha da çok dikkat etmeyi, insanlarla selamlaşırken öpüşmeyi kesmeyi ve mümkünse bu kış çok fazla kalabalık ortamlarda bulunmamayı planlıyorum.

Aşı yaptırıp yaptırmamak sizin bileceğiniz iş. Bu benim kararım.

Umarım bu tehlike çanları ile beklenen kışı sağlıkla atlatabiliriz hepimiz.

Konu ile ilgili okumanızın faydalı olduğunu düşündüğüm linkler:

D. Gribi ve aşısı hakkında bilgi

ABD de aşıya dava

Ve pek sevdiğim Yılmaz Özdil'in konuyla ilgili yazısı

9 yorum:

Unknown dedi ki...

bencede kötü kokuyor bu haber hiiiiçç güvenesim yok....

Imge dedi ki...

Ben de bu aşı konusunda hiç iyi kokular almıyorum ve hiçbir kuvvet de bana o aşıyı yaptıramaz! Yazık tabi, dökülen onca paralara, sağlık gibi bir konuyla insanları korkutup cebini dolduranlara!!

uykucu dedi ki...

aslıcım ben içerden bilgi aldım !arkadaşın ablası s.bakanlığında çalışıyor tek dertleri bu aşıya verdikleri parayı halktan çıkartmakmış ve şuan konuyu dallandırıp budaklandırıp insanları korkutarak aşıya hücum sağlamakmış.o okuldan çıkan grip salgınıda en basitindenmiş ve tehlike yokmuş bile.resmen burası türkiye olayı işte, oysa ilk duyduğumuzda bile eşim korkup aşıyı yurt dışından falan hemen getirtsekmi acep diye galeyana gelmişti...o aşıyı alıp bunların bir yerlerine üçer beşer yapsak mı??yılmaz özdil harika:)

Aslı Cin dedi ki...

Elçin aynen öyle.

İmge, yazık hem de çok yazık...

Figen, çoook teşekkürler, en ufak bir kırıntı varsa içimde şüpheye dair o da yok artık :)

yıldız dedi ki...

Grip aşısı konusu günlerdir tuhaf bir şekilde devam ediyordu.Aşı dayatmasından ötürü abartı olduğunu düşünüyordum.Yorumlara da bakıp Figenin yorumunu görünce demekki doğruymuş dedim.Enteresan bir şekilde ilkokulda domuz gribinin yayılması da ilginç gelmişti.
Teşekkürler..

nothing dedi ki...

Biz ilkbaharda Amerikaya gittiğimizde hiçbir önlem ve haberle karşılaşmayınca şaşırmıştık ve oradaki görevliler "domuz gribinin" çoktan geçtiğini söylemişlerdi. Zaten geçen gün bir dr da televizyonda; " efendim bu da bir grip türü zaten öldürmüyor ki haa zatürreye çevirebilir o öldürür, o da zaten her gribin riski demişti".
aynen öyle abd'de bayat aşılar yüzünden ölen binlerce asker oldu bunların hepsi eski tüketilmeyen grip aşıları bence, salıp duruyorlar piyasaya..

Aslı Cin dedi ki...

Biraz önce sağlık bakanı, bu aşıları ilk alan ülkeyiz dedi. Hiç bir konuda ilk olmayan ülkemiz için düşündürücü. Ben okullarda zorla yaptırmalarından korkuyorum. Umarım isteğe bağlı olur. Ülkemizdeki bütün çocukların güvenilirliği tartışılan bir aşı olduğunu düşünsenize. Ya ileride yan etkilerini görürsek?

denizanasi dedi ki...

aaa nerdeyse aynı yazıyı yazmış, yılmaz özdil ile bitirmişiz:))

aşı konusunda ben de yaptırmama taraftarı olacağım sanırım. henüz tam karar veremedim.
figenin dediği de mantıklı da, ama bu aşıların ücretsiz olacağı yazıyordu bir yerde . bu durumda ücret için yaplıyor olamaz ve sadece biz değil , birçok avrupa ülkesi de aldı. yani kafam çok karışık.

Aslı Cin dedi ki...

Ama ülkemiz çok büyük bir para ödedi, peşinen çıkmıyor para cebimizden ama çıkıyor anlayacağın :)