Ekim 07, 2009

Dikatinizi çekerim

Haber şu. Yeni bir şey değil , koca koca adamların çocuklar gibi kavga ettiği bir ülkenin insanları olarak şaşırmıyoruz. Ama bu haberde gizli olan bir şey var.

Pak Parti ideolojisinin dile vurmuş hali.

Bir kadına saldıracaksan, önce sözlerinin içine bol bol "kadın" kelimesini sok ki, daha vurucu olsun.

"Saygısız, edepsiz, terbiyesiz kadın"

"Elini kolunu çek kadın"

Kadın kelimelerini çıkarın bakalım yeterince etkili olacak mı? Asıl aşağılama noktası neresi?

Kadın kelimesi yerine siz istediğiniz diğer küfür tabirlerini koyun bakın nasıl cuk oturuyor, nasıl da hakaret amaçlı söylendiği anlaşılıyor.

Kadın olmak aşağılık bir şey ya.

O sebeple saklanmalı, kapanmalı, aralara karışmamalı, araya laf sokmamalı, okusak bile çalışmamalı, çalışsak bile yükselmemeli, yükselsek bile haddimizi bilmeli, kocamızın zevcesi, çocuklarımızın anası, evimizin hizmetçisi olmakla yetinmeliyiz.

Üzgünüm hanımlar beyler ama durum budur. Sabahları işe gitmek için koşturan kadınların azaldığı, aynı tip jean pardesü, tek tip bağlanmış türban ve çorap üzerine şıpıdık terlikli kadınların sabah yürüyüşleri yapmaya başladığı günlere uyanıyoruz artık.Hayatları boyunca çalışmamış anneler, çalışmayacak kız çocukları yetiştiriyor.

Olur ya çalışırlarsa belki biri bir gün çıkar, " Ne diyorsun sen kadın" diye sorar.

Sonra bu "kadın" başımıza ne cevap veririz ?

5 yorum:

Tanya's dedi ki...

Ah Aslı ah...sabah okudum..sinirlendim.. o pardesüleri giyip başlarını kapatan "zevce kadınlar" için üzüldüm...ama anlayamadığım tek şey var..nasıl..nasıl oluyor da görmüyorlar bizim gördüklerimizi..nasıl?

Çok şey var yazıp çizecek..çok.."kadın" başımıza

Unknown dedi ki...

biz kadınlar ne fenayız ne çok korkuyorlar aslında bizden o yüzden ne kadar bastırırsak o kadar iyidir mantalitesi.....peeehhh.....

Sibelbek dedi ki...

Bizim gördüklerimizi görmüyorlar çünkü onlar görmemek üzere yetiştirilmişler, bunu kabullenmişler, daha da kötüsü bunu doğru bilmişler.
Kadınlar eskiden böyleydi, sonra bizim gibi oldular. Şimdi de bizim gibiler korkutuyor ve tekrar eski kalıba sokuluyorlar ve gittikçe biz azınlık olmaya başlıyoruz ve sanırım artık azınlığın da azınlığıyız :(

Öykücü dedi ki...

Kadın kelimesinden çekinen kadınlara ne demeli peki? ''Biz bayanlar süslenmeyi pek severiz'' cümlesi mesela hemen hemen her kadın blogunda geçiyor.

Ben kadın diyen erkeklerden çok kadın demeyen kadınlara sinir oluyorum.

Sevgiler..

Aslı Cin dedi ki...

Tanya, dünya görüşleri. Ne yazık ki büyük farklılıklar var. Cehaleti islamiyetin arkasına sığındıranlar da var. Yazık ki çok yazık.

Elçin, aynen öyle :)

Tibet'in annesi, bazen , bencilce biliyorum ama erkek annesi olmak biraz ferahlatıyor içimi. Kadınların hayatı hep biraz daha zor.

Öykücü, aynen öyle ! Ağzımdan o kelime çıkmadı, çıkmaz, ve çıkanlara da düzeltme gereği duyarım. Dediğin gibi bir kadının kadın diyememesi daha da kötü. Daha kibarca olduğunu mu düşünüyorlar acaba?