Ekim 09, 2009

Timuçin'in suçu ne?

Trafik terörü,

.KK terörü,

Magazinci terörü.

B.ktan bir ülkede yaşıyoruz ne yazık ki. Bazen nereden tutsak elimizde kalıyor, ille de bir şekilde elimize gözümüze bulaştırıyoruz diye düşünüyorum.

Timuçin'in suçu ne?

Suçu işi bilmemesi.

Bu ülkede yaşamayı bilmemesi. Çünkü adam bizim ülkemize fazla. Bu gibi isimleri taşıyamıyoruz. O kadar bayağı ve sıradan insanlara, oyunculara, şarkıcılara alışığız ki, adam biraz bizim istediğimiz şekle girmezse hemen yontmaya çalışıyoruz. Biz abuk subuk şarkı sözlerini arabesk nağmelerde dinlemeye, 3. sınıf pavyon kadını görüntüsündeki hanımları assolist yapıp sabah programlarında örnek almaya, politikacılarımızı bile sokak ağzı konuşanlardan seçmeye, halk çocuğu, küçük emrah bakışlı, acılı adana dudaklı adamları bağrımıza basmaya, mafya bozuntularına özenmeye, kaçak basım kitap okuyarak yazarın hakkını hukuğunu saymayı bırakın, hadi ona şükredelim, nadiren kitap okumaya, sergilere gösteriş için gitmeye, mümkünse tiyatroya uğramamaya, uğramamız için de bir mankenciğin tiyatro grubuna dahil olup bir sahnede soyunmasını beklemeye tabiri caizse lahmacunla viski içmeye alışık bir milletiz.

Halbuki adam içkili çıktı ya mekandan, kameralara bir iki gülse, "çocuklar" diyerek akıllara zarar gerzek soruları cevaplasa bir iki göz kırpsa kameraya, yalakalık yapılmasına alışmış magazinci ordusunu gevrek gevrek güldürecek, ne böyle kelepçelenecek, ne itilip kakılacak.

Timuçin, Türkiye'nin gerçeği bu ne yazık ki, kalıba uymayan itilir, kakılır, yontulur.

Bak bir daha magazincileri görmezden geliyor musun?

Bilmeyenler için Timuçin Esen:

Avukat bir anne - babanın tek çocuğu olarak dünyaya gelen Timuçin Esen, ortaokul yıllarında müziğe ilgi duymaya başladı. TED Ankara Koleji mezunu. Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nde iki yıl okuduktan sonra İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi Tiyatro Bölümü'nden mezun oldu.

Sonrasında yönetmenlik eğitimi almak için (bu eğitimi almak istemesinin yanı sıra başka bir yerlere gitmek ve dil öğrenmek istemesiyle) önce İtalya’ya sonra Amerika'ya giden Esen, Los Angeles’taki California Insitute of the Arts Üniversitesi’nde sinema - yönetmenlik üzerine master yaptı.

Amerika’daki ünlü oyuncu koçu Larry Moss’un öğrencilerinden biri olduğunu da belirtelim. Tiyatrocuların ve oyuncuların katıldığı, garsonluk yaptığı bir partide Larry Moss’la tanışan Timuçin Esen, Larry Moss’un stüdyosuna girmenin zor olduğunu ve sıra olduğunu belirtiyor ve şansının yaver gittiğini, stüdyoya kabul edildiğini; aldığı bu eğitimde öğrendiklerinin kendisine çok şey kattığını ifade ediyor.

Öğrencilik yıllarında “Çıkmaz Sokak” adında, orta metrajlı bir film çekmiş. Konusu; varoşlarda geçen, değişik anlatımı olan bir filmmiş. Bir kısmı digital çekimle yapılarak, belgesel havasında bir film olarak gerçekleştirilmiş.

Eğitim gördüğü okulda, dışarıdan gelen yönetmenlerin, öğrencilerin oyunculukla tanışmalarını amaç edinen oyunlar sahnelediklerini ve bu kısa filmlerde rol aldğını söyleyen Esen, okul bittikten sonra da birkaç arkadaşıyla küçük kumpanya kurduklarını ve bunun ‘Komedi Tiyatrosu’ denilen bir tarz oluğunu belirtiyor.

Türkiye'ye dönmeden kısa süre önce reklam filminde rol aldığını ve bunun önemli bir şey olduğunun altını çizen Timuçin Esen, bunun nedenini de “Bir yerden başlamak orada çok önemli.” şeklinde açıklıyor.

Türkiye’ye döndükten sonra, Gurbet Kadını dizisinde “Hakkı Ağa” rolüyle gönüllerde taht kuran oyuncu, dizi sonrasında Meltem Cumbul ve Şener Şen’le beraber “Gönül Yarası” adlı sinema filminde rol aldı. Bu filmde; gözü kara, aşkı için dünyayı yakacak bir adam olan “Halil” karakterini canlandıran Esen, canlandırdığı bu karakterle 42. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “En iyi Yardımcı Erkek” ödülünü aldı. Aldığı ödülle ilgili olarak da "Doğal olarak ödül almak, takdir edilmek her insana iyi hissettirir. Ha yani ön koşul olarak hiçbir zaman böyle bir şeyim yok benim. Aman ödül alayım gibi bir şeyim olmadı. Ama bu demek değildir ki, ödüller önemsiz. Bu anlamda söylemiyorum. Ödülü aldıktan sonra da, veren jüriyi de düşündükten sonra insanın hoşuna giden bir şey, ama çok da olmazsa olmaz bir şey değil benim için. O kadar çok ödül almamış iyi performans var ki bu dünyada. En saygın görünen ödüllerde bile çok var bunun örnekleri. O yüzden çok bir şey değil, ama güzel bir şey tabii." diyor.

Konservatuardan sonra, Amerika'da aldığı 7 yıllık yönetmenlik eğitiminin, kendine öğrettiklerini kullanarak, bu yönde kariyer yapmak istediğini belirten oyuncu, asıl amacının iyi bir yönetmen olmak olduğunu söylüyor. İçinde oyunculuktan ziyade yazmak, yönetmek gibi bir istek olduğunu da sözlerine ekliyor ve bu konuyla ilgili şöyle devam ediyor. “Bu yolda bir şeyler yapmaya çalıştım, hâlâ da yapıyorum. Hep zamanı gelir ya bazı şeylerin. Olur, kendiliğinden olur, zamanı gelince.”

Aklında bir hikâyesinin olduğunu ve bunu sinemayla anlatmak isteyen Timuçin Esen “Bu çok kolay bir şey değil, acayip zor. Oyunculuk tabii ki faydalı bir şey olabilir yönetmenlik yönünden ama zararlı da olabilir!” diyor

12 yorum:

Imge dedi ki...

Dün bu haberi izlerken resmen kanım dondu!! Bu kadar başarılı bir tiyatro oyuncumuza, gerçek bir sanatçıya böyle bir davranışı reva gören kaç ülke, toplum, medya, polis, "insan" vardır acaba?! Çok sinirlendim, çok!!

Nihan dedi ki...

Daha fazla katılamazdım sana herhalde Aslı. Dün görüntüleri izlerken çok üzüldüm kendisi adına.

Adsız dedi ki...

bugünkü yazımın daha kapsamlı versiyonu:)

Aslı Cin dedi ki...

İmge, ben izlerken utandım adama yapılanalrdan ve kanalı değiştirdim. Düşün izlerken utanmak. Ne fena...

Nihan, aynen öyle...

Creep, yazını ve üslubunu çok beğendim ...

ayçobanı dedi ki...

Bugun duyar duymaz bilgisayara sarildim ve dusuncelerimi yazdim. Bu yaziyi da iznin olmadan onerdim, umarim bir sakincasi yoktur. Sevgiler...
Ayc

Aslı Cin dedi ki...

Ayçobanı, hiç prb. değil, dur ben de senin yazdıklarını okuyayım...

Sibelbek dedi ki...

Timuçin Esen'i bende çok beğenirim, eğitimini, oyunculuğunu. Bu haberi görmemişim, iyi ki görmemişim. Çok üzüldüm :(

Aslı Cin dedi ki...

SORMA, UTANÇ VERİCİ BİR KARE DAHA.

Demet dedi ki...

bu adamı her işinde çok beğendim yapılanları izlerken de kanal değiştirdim dayanamayıp çok üzücü..yazık kaldıramıyor bu ülke çok haklısın..

Yelish dedi ki...

bu anket hernekadar bir ise yaramayacak olsada....

http://www.hurriyet.com.tr/magazin/haber/12655768.asp?gid=229

Aslı Cin dedi ki...

Demet, sorma çok utanç vericiydi.

Yeliz, ben de oy verenlerden biriyim ankete, dediğin gibi bir işe yaramayacak olsa da. Dikkatinizi çektimi diğer sanatçı !!! lar adamı savunamıyorlar bile magazincilerin korkusundan.

Adsız dedi ki...

bu kadarida fazla, bu sabah magazin programinda izledim ve gercekten cok utandim. eve giden Timucin Esenin yolunu kesip ve o durumlara düsüren magazincilere cok sinirlendim.