Şubat 18, 2010

Halk bunu istiyor kardeşim !

Avrupa ülkesi olarak anılmak üzere kendimizi paralasak da ülkemiz topraklarının büyük bir kısmı asya kıtasında. Ama bir Avrupalı gibi yaşayamıyorsak bahanemiz bu olamaz tabii. Tam tersi olsaydı durum değişir miydi? Belki. Coğrafi konum tabii ki kültürümüzde etkili.

Ancak Avrupa ve Asya arasında yer alan ülkemin kültür başkenti olmaya aday şehrinden o kadar ümitsizim ki sanki bizi Avrupa'nın göbeğine koysalardı, yine durum değişmezdi. Atam bize ümit vermiş, bizim için en iyisini hayal etmiş iltifat etmiş ve "Türk Milleti çalışkandır" demiş. Oysa hiç de öyle değil. Yakın tarihimizde yaşadığımız olaylar belki de sorumlusu, sinik, sessiz, pussuz, çalışmak yerine öyle ne verirlerse kabullenip yetinen, beleş seven, buna rağmen meyve vermek yerine meyve vereni taşlayan bir toplum olduk.

Bize yıllarca her başa gelen "Her şey fevkaladenin fevkinde" dedi, biz de inandık.

Şimdi de "Kültür başkent"inin neferleri olarak bizler kültürlü insanları temsil ediyoruz. Bırakın Türkiye'nin tamamınına sormayı, İstanbul'da yaşayan herkes " Kültür" ün hiç olmazsa kelime anlamını biliyor mu ?

Sağolsunlar Osmanlı'dan atalarımız cami, medrese, çeşme yaptırmış, Allah da halimize acıyıp bize, şimdilerde içine etsek de eşsiz doğal güzellikler vermiş, eee biz de diktik mi görgüsüzce her köşeye kocaman çirkin herşey dahil otel binaları ?

Sağolsun John Logie televizyonu keşfetmiş. Hepimiz evimize birer tane aldık. Yetmedi her odaya birer tane aldık. Şimdilerde LCD, Plazmasını beğenmez olduk. LED inin peşine düştük. Aldık salonumuzun baş köşesine koyduk. Şimdi her akşam birer doz dizi, haftasonları magazin, BBG ile başlayıp kaynana gelin çekişmeleri ile devam eden, magazinlerle, yeteneksiz olduğumuzu ilan eden programları seyrediyoruz en aşağı 106 ekranlarda. Aman HD olsun da Seda ablasının programında mendil sallarken sivilceleri görünmüş mü iyi görsün. Yada İzdivaç'da ona göre bir adam var mı, iyi seçebilsin. Tv olmasaydı Yemekteyiz'i izleyemeyecek, bir çoğumuz supla nedir bilemeyecektik.

Sağolsun gazeteler bir ara ansiklobediler verdi de hiç okumasak da baş köşeye koymuştuk, kitap verdi bir ara tencere tavaya yasak gelince iki karıştırdık kitap okuduk. Yemek kitapları verdi gurme kesildik.

Sağolsunlar internet çıktı. ICQ,Msn, ve facebook'u kız tavlamak için kullanan yegane memleket olduk. Bloglar çıktı, yazamasalar da oradan buradan arakladılar blogger oldular. Televizyonda kalitesiz diye eleştirdiğimiz programlar nasıl milyonları topladıysa, abuk subuk siteler ve vıcık vıcık konuşmaların yazıya dökülmüş halleri yüzlerce takipçi topladı.

Sağolsun bir Şahan çıktı da, sinemaya gidememiş olanlar büyük ekranla tanıştı. Köşe yazılarımızda yerden yere vursak da bizim popüler kültürümüzün canı ciğeri oldu.

Tiyatro mu? Oda ne yahu?

Bale desen yeni moda. Herkes kız çocuğunu gidip yazdırıyor bir kere, erkek çocuklarının erkek babaları göndermiyor pek oğullarını.

Klişedir, belgesel isteriz Tv de derler, belgeselleri kimler izler? Ayşe teyze sabahları evi toplarken Arya mı dinler? Jazz Club mı çoktur, Türkü Bar mı? Kaç kişi kitap alır ülkemde, kaç kişi dergi takip eder? Gerçekten Türkiye'nin en çok okunan gazetesi hangisidir? Kaçımız bir sporla uğraşır, kaçımız diğer kültürleri görmeye uzaklara gidebilir? Kaçımız kendi kültürünün tarihini bilir? Kaçımız sinemaya gidiyor düzenli ?

Recep'i, bayan "Bebeeem" i, Seda ablayı, Yemekteyiz'e katılan pavyonvari giyinmiş hanımları, İzdivaç'da koca bulurken göbek atanları eleştirmeyin nafile.

Çünkü beğenseniz de beğenmeseniz de " Biz buyuz". Bunlar seviliyor, bunlar takip ediliyor.

Evet bezen ümit verecek şeyler olsa da ülkemde,bizim "kültürümüz" budur.

Bu şartlarda Avrupa kültür başkenti olmak ise... Size vereceğim bir bardak soğuk sudur.

Sizi Sevgili İsmail Yk'nın şiir tadındaki şarkı sözleri ile uğurlamak isterim, umarım benim olduğu kadar sizin de hoşunuza gider.

İnternet cafeye gittim

Facebook sayfasına girdim

Adımı çılgın diye verdim

Artık bende üye oldum

Tanıştım güzel biriyle

Yazışıyoruz günden güne

Merhem oluyor gönlüme

Artık bende sever oldum

Ama sevmeye bedel

Gözleri çok güzel

Öyle bir tatlı zor bulursun


Herkes sorar nerden buldun

Facebook facebook

Her gün aradım durdum

Facebook facebook

Bu kızı oradan buldum

Facebook facebook

Görür görmez tutuldum

Facebook facebook

Galiba aşık oldum

Facebook facebook

Her gün aradım durdum

Facebook facebook

Bu kızı oradan buldum

Facebook facebook

Görür görmez tutuldum

Facebook facebook

Galiba aşık oldum


Lokomotif Gülşen çıtı pıtı Birsen ah bir görsen

Cici bici Ebru esmer Banu tanışabilsen

Güzellerden güzel beğen ne istersen

Herkesin zevkine göre facebookta

Yakışıklı Erkan karizmatik Serkan canlar yakan

Sempatik Ercan çılgın Ayhan yüzüne hayran

İster dost ister yeni aşk bulursun

Ben zaten aşkımı facebooktan buldum

Facebook facebook

Her gün aradım durdum

Facebook facebook

Bu kızı oradan buldum

Facebook facebook

Görür görmez tutuldum

Facebook facebook

Galiba aşık oldum

www.aslicin.blogspot.com

10 yorum:

mermaid dedi ki...

Böyle bir şarkı sahiden var yani. Şaka gibi. Yine de biz buyuz deme nolur. Ben değilim, sen değilsin, etrafımdaki kimse bu değil. Ama bunlar çoğunlukta evet. Otobüste cep telefonuyla konuşan, trafikte "bi dakka canım karrrdeşim" diye kavga eden, çöpünü camdan aşağı atan insanlar. Yüzde 46 bunlar. O yüzden içlerinden biri olan ve başbakan olmayı başarmış adamın kürsüden racon kesmesini, kaba saba konuşmasını seviyorlar, kendileri de orda olsa öyle yapardı çünkü. Tvde nasıl program formatları araksa, bloglar da aynen öyle gerçekten güzel tespit. Recep ivedikle kendilerini özdeşleştirdiklerinden seviyorlar, başka açıklaması yok. Çünkü komik değil, olsa olsa iyi ihtimalle; gülünç. İzdivaç programlarından beri yaşlılardan da tiksindim. Kültür başkentinde, ilk yağmurda insan ölüyor, eksi 2'de olağanüstü hal ilan ediliyor. Seda için Hd alınır, en güvenilir insan sonuçta. Yemekteyiz dehşet, o kadar kaba, o kadar bayağı, kültürsüz, cahil ve zavallı insana bakmaya tahammül edemiyor insan. Ayrıca tiyatroya da gitmeye gerek yok artık, yılmaz erdoğan ve şürekasının programı var biliyorsun:) Sadece şarkı için bşy yazıcaktım, içimi de buraya döktüm:)

Aslı Cin dedi ki...

Olur mu paylaşmana sevindim. :) Bu arada evet böyle bir şarkı var, hatta videosunu koyacaktım ama en kolay Youtube de ve kültürlü ülkemde Youtube yasaklı :)))

Tanya's dedi ki...

Aslıcığım,

Ne güldüm..ne düşündüm okurken..ben tepkiliyim coğu şeye..üşenmiyorum turkcelle mail atıyorum hala..benim kullanıdığım servis operatoru Receple özdeşleşecekse ben kullanmak istemiyorum sizi diyorum..ha diğer operator farklı mı yoo...ama tepki işte..

Özgürlüğün türban sayıldığı caresiz ülkemde özfürce konuşamamaktan..konuşanların halini görüp ah vah demekten bir adım öteye gecemiyoruz aslında..

Ve en acısı da 46%..yarımız buyuz yahu..yarımız....

Taylan Sezginer dedi ki...

bir konunun altını çizmek gerek ama: bu yoğun kültürel yozlaşma/kirlenme sadece ülkemize ait değil: dünyada bir "hafifleşme" söz konusu, belirgin bir kültürel gerileme var.en son ne zaman gerçekten heyecan verici bir kültürel başyapıt hatırlıyoruz?
bize gelince: %46 mı? çok iyimsersiniz...doğru yüzdeyi aziz nesin vermişti.

sarikiz dedi ki...

Dün gazetede şu haber vardı gördünüz mü?

http://www.medyatava.net/haber.asp?id=62416

Daha önce kanalizasyon diye bir film seyretmiştim. Film adı gibiydi ama bizi çok iyi anlatıyordu. Biz gaz çıkartana kahkahalarla gülen bir toplumuz o yüzden tercihlerimizi de bu yönde kullanıyoruz.

Aslı Cin dedi ki...

Tanyam sana da oluyor mu? Ben hamileyken bazı haberler sonrası ağlıyordum, oğlum nasıl bir ülkeye geliyor diye. Sonra ümit etmeye başladım bazı güzelliklerle, çaresiz ümit etmeye devam etmeye "çalışıyorum"

Taylan, evet eskisi gibi klasikleşecek film ve kitaplar da çıkmıyor artık, müzik desen öyle, tüketiyoruz herşeyi hemen, stil ikonu diye Lady Gaga'nın alkışlandığı bir dönemdeyiz. Kadın resmen milletle aly ediyor, onlarsa alkışlıyor hehe !

Sarıkız, evet o filmi biliyorum ama izleyemedim, ti ye alıyormuş sanırım, hatta üzerine bayağı konuşulmuştu. Ama linke bakıyorum şimdi.

Sudiş dedi ki...

Şimdi dağdaki çobanla ben aynı oyu kullanıyorum muhabbetine girmek istemiyorum ama ne yazık ki... Birden insan isyan etmek istiyor, neresinden tutsan dağılacak gibi, ancak eğitimle iyileşir düşüncem var ama hem eğitim sistemimiz hem de gördüğüm tanıştığım öğretmenlerin %90ının durumu nedeniyle o konuda da ümidimi yitiriyorum, ama işim gereği başka ülkeleri düşünürken yok diyorum ben buraları bırakamam asla...

Aslı Cin dedi ki...

Sudiş, eğitim için sistem kadar aile de önemli. İnsanlar işsiz,aç,çaresiz bir de 3 çocuk doğurun diyorlar, birini okutamıyorken 3 ünü hiç okula gönderemeyecekler. Anne baba cahil, sistem cenabet. İki ucu...

ganfi dedi ki...

aslıcım lütfen bizde o azınlıktan değiliz en azından oğlumuzu baleye gönderiyoruz:)şaka bir yanada acayip haklısın yazdıklarında,en kültürlü dediğimiz tipler bile *ya acayip komik oluyor recep ivedik diyebiliyor hatta yemekdeyiz aksesuarları herkeslerin evinde,bu da geçer belki!!!

Aslı Cin dedi ki...

Ganfi, evet bu da bir akım tabii, ama dikkat edersen gelen gideni aratıyor :)