Nisan 15, 2010

İğfal etti memur bey !

"İnciraltı Atlı Spor Tesisleri’ne sabah saatlerinde giren bir aygır, yarış atıyla ve çiftlikteki diğer kısraklarla çiftleşti. Yarış atının sahibi Mustafa Akın, büyük şok yaşadı ve soluğu karakolda aldı. Akın, “Atım tecavüze uğradı” şikâyetinde bulundu."

Sabah haberlerde izlediğim at sahibi, "Polisi aradım, Burada sahipsiz bir at var, benim dişi atlarımı iğfal ediyor  dediğimde güldü" diyordu. Evet ilk anda komik gelebiliyor kulağa ama aslında at sahibi için çok zor bir durum.

At sahiplenen ve bakan insanlar anlayabilir bunu. O atları ailenden biri gibi seviyorsun zamanla, onun sağlığını, beslenmesini, antremanını düşünüyorsun her an. Sevginin dışında bir çok ailenin de mesleği bu.  atın kendisini bir yana koyalım, beslenmesi, hazırlanması, hatta iyi bir soyağacı olan atla çiftleştirilip şampiyon olabilecek bir at beklenmesi bile oldukça fazla yatırım gerektirir. Atlar yetişecek ki, yarış kazanacak. Yarış takipçileri bilir, at sahibi kadar atlar da sevinir kazandığında. Onların da arasında kıskançlıklar vardır, hırslanırlar, kaybetmenin ne olduğunu bilirler. En zoru da - ki bu bizimkilerin başına nedense çok geliyor- sakatlıklardır.

Hele ki uyutulması yıkar insanı.

Herkes alaya alsa da bunu, o at sahibini anlıyorum. Sevdiği hayvanları zarar gördü öncelikle. Planları, yılları ve emekleri gitti.

Atçılığın ve at yarışçılığının bir zevk veya spor olarak algılanmaktan çok hala fakir fukaranın kumarı olarak görüldüğü ülkemde, her ne kadar arada bir özel koşularda bir kaç sosyete güzeli hanımın İngiliz aristokratları gibi şapkalarını alıp gelmesi gibi atraksiyonlar düzenlense de, arada bir yapılan bu şenlikler, ülkeme en çok vergi getiren kurumlardan birinin daha ciddiye alınacağı zamanları da görürüz umarım. Bizimkinin yarış kazanacağı günleri de görme ümidiyle...

3 yorum:

nohut oda dedi ki...

bende sabah gazete de okudum haberı..
ılk önce komık gelsede o onun işi ve elbette bu cok cıddı bır durum atın sahıbı kımse yandı..bolca tazmınat gelıyor ona..

Aslı Cin dedi ki...

Umarım sütçü beygiri değildir :)

Ruya dedi ki...

Bütün haftasonu abim bu konuyla dalga geçti ata coşkun ismini koymuşlar bide valla ben aklıma geldikçe gülüyorum elimde değil:)