Şubat 24, 2011

Öküz ailesi

Öküz, karısı inek ve çocukları buzağılarla ahırda mutlu mesut yaşar.

Biz de onları uzaktan mutlu mesut seyrederiz.

Ancak ne zaman ki iki ayaklıları ahır dışında karşımıza çıkar,

işte o zaman o kendimizi kaybederiz...

Öküzler her yerdedir.

Trafikte sıklıkla karşımıza çıkarlar. Kalabalıkta omuz, daha kalabalıkta çimdik, tenhalarda laf atanları vardır. Yanımızdan geçen yüzlerce öküz her gün bir ritüel gibi yere tükürür, suratına sigara tüttürür, yüksek sesle cep telefonuyla konuşur. Dişilerini TV da saçsaça başbaşa yoluşurken, sokağın köşesinde arsızca ağlayan çocuğunu tokatlarken, gözlerini dikip sana bakarken yakalayabilirsin. Çocukları ana baba terbiyesi almadığı için herkesi rahatsız etmeyi kendisine hak görür.

Bunların biraz daha tehlikelileri sonradan görme tabir ettiğimiz bir zamanların Özal zenginleri gibi  Pak Parti dönemi zenginleridir ki, kendilerini " Kıroyum ama para bende" diyerek nitelendirecek kadar duble öküzlerdir. İsteklerinin sınırı yoktur, her şeyi elde edebileceklerini zannederler, daha da fenası kendilerini giyim kuşamları ve katıldıkları bir kaç sosyal ortam ile yeni entellektüellerden farzederler.

(Giyim kuşamlarından bahsetmeyeyim bile.)

Oysa plazmalarında sevdikleri programı seyredip jiplerine bindikten sonra ailece yer aldıkları uçakta çocuklarının ön koltuktakileri tekmelemesine ya da arkadakiler yemek yerken koltukları yatırmasına ses çıkarmayan , hatta aynısını yapan, yüksek sesle konuşup tartışan bu öküz ebeveynler, sen sesini çıkardığında da senin sesini keserler.

Her şey için çirkefçe tartışabilirler.

Her şeyi para ile ölçerler.

Her şeyi onlar bilirler.

Etrafta bu kadar öküz olup, koyun gibi sesini çıkarmayan bir toplumun başında yer alan adamın, karşısındakine sen çobanlık bile yapamazsın dediği bir ülkede olağan  belki de, ama her gün karşıma çıkan onca öküzle nasıl yaşamaya devam edeceğim, işte onu bilmiyorum...

4 yorum:

Yasemin dedi ki...

Yazini cok begendim. En sade haliyle esasinda cok sey anlatmissin. Tabi anlayana...

Unknown dedi ki...

çok dogrusun aslıcıgım ama sorsan o okuzlere hıc bırı oy vermemıstır o zaman kım verıyor bu ınsanlara destek hıc anlamıyorum vallahı sevgiler...

hay sana ne dedi ki...

nasıl yaşayacağız, nasıl devam edeceğiz bizim de gündemimizde.
12 haziran umut değil...
savaşalım desek, kiminle savaşacağız? herkes rehavet içinde..

deikleri gibi çekip gitmek kalıyor sanırım acı acı

ASLIHANIM dedi ki...

aslıcım bir aslı olarak sana katılıyor , öküzün bu kadar detaylandırılmış etiketlenmiş ve alışılagelmiş tipik örneklerinden ziyade entellektüel kimlik ve görüntüler ardına gizlenmiş tuzaklı olanlarının da varlığını bizzat tespit ettiğimi belirtmek isterim! zira kendisi ilk bir ay filozof olup sonraki aylar "öküz offf" kimliğine bürünmüş cani terbiyesiz ve tüm bunların farkında olmayan masum bir öküz versiyonudur. 2010 modeldir. Piyasaya yeni sürülmüştür. Sınırlı sayıda üretilmiş olmakla beraber her an karşılaşabileceğinzi de söylemeliyim.. sevgiyle .. ister istemez sevgili öküzlerle.. yeni kitabım "10 adımda bir öküzle anlaşmak" yakında piyasada.. ;)