Haziran 07, 2011

Güleceğim takatim yok...

ABD’li yazar Chuck Palahniuk’un, müstehcen olduğu gerekçesiyle Türkiye’de toplatılması için dava açılan ’Ölüm Pornosu’ (Snuff) adlı kitabının çevirisini yapan Funda Uncu’nun savcılığın talimatı üzerine polis tarafından alınıp, ifadesine başvuruldu. Uncu, avukatı Murat Öztok eşliğinde ifade verdi. Uncu, ifadesinin ardından savcının talimatı üzerine serbest bırakıldı.Uncu, kendisinin kitabın yazarı olmadığın sadece çevirisini yaptığını ifade etti. Sırf kitabın adı nedeniyle emniyette, ’Sen manken misin? Sen de buralara mı düştün?’ gibi hak etmediği davranışlarla karşılaştığını iddia eden Uncu şunları söyledi:

"Çevirmenim. Üniversite bitirdim. Neyle bağdaştırdılar anlamadım. ’Sen böyle bir şeyi nasıl yazarsın?’ diye soruyorlar. Bu sorunun muhatabı ben değilim ki. Savcılıkta ifade vermek istedim kabul etmediler. Maalesef böyle olaylar Türkiye’de oluyor. Önce kitaplar toplatılıyor, sonra davalar açılıyor. Suçlu gibi muamele yapılıyor.

6 yorum:

Asortik Krep dedi ki...

Yazını okurken sayfan en az 4-5 kere yokoldu.Ancak inat edince okuyabildim.Sadece yazarlar değil kısıtlananlar.

fosforluturuncu dedi ki...

Düşünmenin ve yazmanın suç olduğu ülkemizde bloglara da sınırlama getirecekler diye korkuyorum ...

Aslı Cin dedi ki...

Asortik, bak bu çok ilginç, gerçi beklemediğim bir şey de değil.

SütŞeker ve Balkabağı, bence bu en kısa zamanda başımıza gelecek. Gönül isterdi ki çocuklarımız özgür büyüsün. Ama olmadı olamadı...

Asortik Krep dedi ki...

Biraz önce ne cevap yazdın diye yorumlara bakayım dedim.Yorumların açılmadı mesela beyaz bir sayfa açılıyor, iki kere yokladım ve bekledim.Açılmadı diye başkası olsa gider.OYSA ÇİÇEK BÖCEK VE YİYECEK BLOGLARINDA BU SORUNU YAŞAMIYORUM BEN.
Özellikle deneyin bakalım ben arada deniyorum, hiç yanıldığım olmadı.Hatta güncel konularsa bloğa yorum bile yazamıyorsun.
Birde bloglar açıldığından beri benim hitim yarı yarıya düştü.Ben beş senedir yazıyorum, yazmadığım zamanlarda bile hitim bundan çoktu.Seçim sonrasına kadar bu böyle gider zaten 22 ağustos sonrası da durumlar bundan beter olacak.Hala tv reklamlarına kapılıp oy verenler var mı merak ediyorum ama normal şartlarda internet kullanıpta iktidar partisine oy verecek kişilere son bir hatırlatma yapalım,sandık başında sizi kontrol edemezler, bu son hakkınız.!!!

Aslı Cin dedi ki...

Asortik durum çok çok çok korkunç demek ki. Yani çoktan fişlenmeye ve sansürlenmeye başlamışız.

Yazık düştüğümüz hallere bak...

klavyemvaryaziyorum dedi ki...

Polat Alemdar'ı izleyip sokaklarda polatçılık oynayanları gördükten sonra Behzat Ç. izleyip götü kalkmayan polisleri görmeyeceğinizi mi zannediyordunuz?