Elbette seçtikleri konu farklıydı.Mağduriyetler oluyordu.Ama bu kadar insanın, mağduriyetlere rağmen yazmasının sebebinin de belirtilmesi hiç fena olmazdı.
Aşağıdaki soruları cevapladığımda,onlarında yer alacağını ümid etmiştim.Madem yayınlanmadı,ben de burada yer almasını istedim.
Siz blog yazmaya nasıl ve ne zaman başladınız?
Blog yazmaya yaklaşık bir sene önce,yine bir gazetede bu konuda çıkmış bir haberden sonra başladım.Eskiden günlük tutardım,her zaman yazarak kendimi daha iyi ifade ettiğimi düşünürüm,bu sebeple,neden ben de bir blog sahibi olmayayım ki,diye düşündüm ve başladım.
İnsan niye blog yazar, niye blog okur?
Herkesin amacı farklı,ama sanırım ortak bir paydada buluşabiliyoruz.İfade etmek.
Blog yazıyorum çünkü yaşadıklarımı, fikirlerimi, aklıma takılan her şeyi insanlarla paylaşabiliyorum.Yazıyorum ve yorumlara açıyorum ki,benimle aynı fikirde olan veya zıt fikirlere sahip insanların da ne düşündüğünü görebileyim.Bir yıl önceki yazılarıma baktığım zaman, ne kadar çok düşüncemin değiştiğini, ne çok konuda gelişebildiğimi görebiliyorum.Çok farklı kategorilerde yazıyorum.Yazmak için daha çok okuyor ve araştırıyorum,bu da her gün yeni bir şey öğrenmemi sağlıyor.
Blog okuyorum çünkü, kendimize ait çevremiz içerisinde yaşayıp giderken, bu kadar farklı kültürlerden farklı insanları tanımamın, yaşadıklarını,hissettiklerini,düşündüklerini öğrenmemin başka bir yolu yok.Kimileri ile arkadaş oluyorum.Öyle ki, içlerinde, yeni yazı eklemediğimde beni merak edip mail atan, iyi olup olmadığımı sormak için arayanlar dahi oluyor.
Siz en çok ne tarz bloglar okumayı seviyorsunuz?
Çok farklı kategorilerde bloglar var.Blog tanımına tam anlamıyla uyan, netteki bir çok site hakkında bilgi veren blogları takip ederim. Bir de gurme blogları harika.Ama ne yazık ki bu konuda çok yeteneksiz olduğum için sadece bakmakla, ve övgü dolu sözler yazmakla yetiniyorum.
Eskiden beri bir yolda ilerlerken, uzaktaki evlere bakar, oradaki insanların ne yaşadığını merak eder,hayatlarını hayal etmeye çalışırdım.İşte bu sebeple en çok kişisel blogları okuyorum.
Blog yazarken insanın bazen kendini kaybettiği, yazdıklarını milyonların okuyabileceğini unuttuğu oluyor mu?
Tam olarak kendimi kaybettiğimi söyleyemem.Ne yazdığıma elimden geldiğince dikkat ederim.Sonuçta bu benim kişisel alanım,özgürce yazabildiğim yer.Ama yazarken başka insanların özgürlüklerini kısıtlamaya veya kişisel haklarına saldırmaya da hakkım yok.Bu sebeple,çok özelimi yazmam,kimseyi rencide etmemeye özen gösteririm,mümkün olduğunca isim vermem.
Geçen günlerde, internette yapılan kimi aramaların sonuçlarında, ilk sayfada yer aldığımı görünceye kadar milyonların önüne çıktığımın çok da farkında değildim.Bu beni biraz endişelendirdi.Hiç bir zaman sansürlemediğim yazılarıma dönüp bir daha baktım.Şimdi her ne kadar daha dikkatli olduğumu söylesem de, huylu huyundan vazgeçmiyor, yine, kimin okuyacağına aldırış etmeden kafamdaki her şeyi oraya geçiriyorum.
Blogunuzda yazdıklarınıza gelen eleştirilere yanıt verir misiniz?
Günlük hayatın içindeki koşuşturmacadan vakit buldukça, evet.Düşüncemi yazarım,katıldığım noktaları,katılmıyorsam, neden öyle düşünmediğimi.Eleştiri dozunu aşan yorumlara da yanıt veriyordum ama bunun pek de iyi fikir olmadığını,art niyetli insanların her yerde olabaileceğini öğrenerek, vazgeçtim.
Blog yazanlar, yazmaya ilk başladıklarında gelen her yoruma cevap verdiklerini hatta kendilerini çok kaptırıp iş zamanlarında bile bu yorumları düşündüklerini söylediler. Sizin için bu doğru mu?
Yazılan bütün yorumlar kafamı meşgul etmiyor ama bana ilginç gelen bir şey yazılmışsa, farklı bir fikir dikkatimi çekmişse, bir eleştiride doğruluk payı bulmuşsam, aklımın bir köşesine takılır.Akşam günün koşuşturmacası bittiğinde,sakin kafa ile düşünürüm.Ama bunu gün boyu düşünmem.